Nieuws

HET LAATSTE NIEUWS VOOR DONATEURS, TALENTEN EN PARTNERS

Talent Uitgelicht: Wietse Waninge

Deze week in ‘Talent Uitgelicht’: zwemmer Wietse Waninge. Wietse is 16 jaar en geeft clinics om zijn donatiedoel te behalen. Een mooie manier om aan geld te komen voor zijn sport. In ‘Talent Uitgelicht’ zijn verhaal.

Om te beginnen, wie is Wietse Waninge?
,,Ik ben Wietse en ik ben 16 jaar. Ik doe al 8 jaar aan wedstrijdzwemmen en doe dat momenteel op nationaal niveau. Ik zit in Zwolle op een speciale school voor topsporters. Deze school heeft bepaalde regelingen waardoor ik mijn sport goed kan blijven beoefenen. Zo train ik op bepaalde dagen voordat ik naar school ga en hoef ik vakken zoals handvaardigheid niet te doen. Ook kan ik met wedstrijden vrijstelling krijgen.”

Wat was jouw vorige donatiedoel bij Talentboek?
,,Ik spaarde voor een wedstrijdzwembroek ter waarde van 250 euro. Ik heb dit doel gehaald en ik heb ondertussen alweer een ander donatiedoel op Talentboek staan. Ik hoop dat dit doel net zo goed gaat lopen als mijn vorige.”

Wat heb jij allemaal gedaan om jouw vorige donatiedoel te behalen?
,,Allereerst heb ik mensen aangesproken dat ik op Talentboek sta. Daarbij heb ik ze gelijk mijn Talentboek visitekaartje gegeven. Vervolgens heb ik een aantal keer op Facebook en Instagram gedeeld dat mijn donatiedoel online staat. Ik denk dat dat dit goed geholpen heeft. Maar het grootste succes was wel dat ik een clinic gegeven heb. Daar heb ik meer dan 100 euro mee opgehaald.”

Je hebt dus geld opgehaald met clinics, kan je daar wat meer over vertellen?
,,Omdat ik nu op nationaal niveau zwem, ben ik naar een andere club gegaan. Bij mijn oude club ken ik veel mensen en heb ik gevraagd of ik daar een clinic mocht geven. Het leek mij wel erg leuk om dat een keer te doen. Ik heb flyers gemaakt en tijdens een paar trainingen bij mijn oude club in Nunspeet uitgedeeld. Ik ben naar de ouders van de kinderen gegaan en uitgelegd over de clinic. Ik heb daarbij aangegeven dat wanneer iemand doneert, dat het kind aan de clinic mee mag doen. De ouders mochten dus zelf weten hoeveel zij wilden doneren.”

In samenwerking met Sportivun biedt Talentboek sinds kort talenten aan om geld te verdienen voor hun donatiedoel via clinics, wat voor tips geef je de talenten daarvoor mee?
,,Je moet vooral jezelf blijven. Wees enthousiast en probeer ze veel tips te geven waarvan ze echt kunnen leren. Het is namelijk echt leuk om jonge mensen te inspireren en te zien dat je een voorbeeld voor hun kan zijn. Ik zou het zelf zeker nog een keer willen doen.”

Toen jij begon met Talentboek, heb je toen een duidelijk plan gemaakt hoe je jouw crowdfunding campagne ging aanpakken?
,,Ik heb niet echt een plan gemaakt, maar wel goed nagedacht hoe ik het wilde gaan doen. Ik heb samen met mijn ouders ideeën bedacht. Maar sommige dingen zoals de clinic, komen spontaan in je op. Het is dan ook beter gegaan dan ik van te voren verwachtte.”

Vanuit jouw eigen ervaring, welke tip geef jij mee aan alle andere talenten?
,,Ik denk dat je het gewoon moet durven om mensen te benaderen. Leg uit wat je nodig hebt, waarom je het nodig hebt en dat het jou verder kan helpen. Ook geef ik als tip mee om actief te zijn op social media.”

Tot slot, waar zien we Wietse Waninge over vijf á 10 jaar?
,,Op de Olympische Spelen in Tokyo en daar ga ik voor goud!”

Tags: TVDD, Hockey