Nieuws

HET LAATSTE NIEUWS VOOR DONATEURS, TALENTEN EN PARTNERS

Publiek doneert via Talentboek en Telesport 820.000 euro aan sporttalent

Wekelijks biedt TELESPORT een talent de kans om zichzelf te presenteren. Als extra steun voor de kampioenen van morgen. Maar hoe is het die talenten het afgelopen jaar vergaan? Wat waren hun sportieve prestaties? Op 9 januari bracht de Telegraaf een paginagroot overzicht.

Telegraaf, 09-01-2018

ESMEE VISSER MAAKT HAAR DROOM WAAR

Veel talenten dromen van de Olympische Spelen. De schaatsster uit Beinsdorp maakte die droom op de laatste zaterdag van 2017 waar. Ze verraste vriend en vijand en ook zichzelf door zich op de 5 kilometer (2e plaats) in de olympische schaatsploeg voor Zuid-Korea te rijden. Op weg richting Pyeongchang verbaasde Visser drie dagen geleden andermaal, door op de 3 kilometer Europees kampioen te worden.

AMSTERDAM TELESPORT bood ook in 2017 een sporttalent wekelijks de kans om zich te presenteren. Via Talentboek.nl kon het publiek de jonge sporters (met een talentstatus NOC*NSF) financieel ondersteunen. Inmiddels leverde deze vorm van crowdfunding het totaalbedrag van 820.000 euro op. Aan het begin van 2018 een terugblik in hoeverre deze toekomstige kampioenen hun doelstellingen vorig jaar waar hebben gemaakt.

Tessa Neefjes: de wielrenster herstelde na een zwaar ongeluk in de Ardennen. Hoogtepunt was haar zege in de Omloop van de Kompenije.

Najib Hassan: de atleet is het meest trots op zijn tweede plaats op de 800 meter tijdens het EK teams (met PAC).

Machteld en Lucas van Foreest: de Groningse zus en broer groeiden uit tot zeer sterke internationale schakers in hun leeftijdscategorie. Lucas werd op het EK gedeeld vierde. Machteld (10 jaar) deed bij de jongens mee op het EK en eindigde als achtste.

Rogier Dorsman: de visueel beperkte zwemmer pakte op het NK veel medailles; eenmaal eerste, drie keer tweede en tweemaal derde.

Nienke Jonk: als eerste 15-jarige zwemster uit Nederland dook ze op de 100 meter vlinderslag onder de minuut. Ze behaalde negen nationale titels en pakte zilver op de Europese Jeugd Olympische Spelen.

Fleur Maas: de squashster werd op haar eerste toernooi voor meisjes onder 19 knap tweede.

Sil Hoekstra: de windsurfer sloot zijn laatste jaar bij de jeugd af met een derde plek op het ISAF Jeugd WK in China.

Caya Scheepens: de kunstschaatsster zette zich internationaal aardig op de kaart (plaatsing voor junioren Grand Prix), maar miste op het Open NK een zeker lijkende titel doordat ze door een nare blessure (enkelbreuk) bij een collega-schaatsster de kluts kwijtraakte.

Pemm Huisman: de waterskister won de Benelux-titel en het nationaal kampioenschap en eindigde als veertiende op het EK in Spanje.

Jordy Mol: hij werd met Martijn Reus Nederlands kampioen synchroon trampolinespringen. Individueel was hij vierde op het NK.

Glenn de Blois: in de snowboardcross scoorde hij topnoteringen in diverse Europas Cups en prolongeerde zijn nationale titel. In de wereldbeker haalde hij een keer de kwartfinales. De Blois hoopt nog steeds in februari te kunnen deelnemen aan de Winterspelen.

Bowien Jansen: de sprintster pakte brons op het NK atletiek indoor (senioren) en twee juniorentitels. Op het EK onder 20 jaar werd ze vijfde op de 100 meter.

Laura de Witt: op brug werd het Zoetermeerse sporttalent van het jaar eerste op het NK. En met haar nieuwe club TON Almelo pakte zij de nationale teamtitel.

Monique van der Valk: ze kijkt terug op een goed jaar in de BMX met finaleplaatsen op het NK en EK.

Elisa Dul: de schaatsster werd bij de junioren wereldkampioene mass-start. Op het EK inline-skaten behaalde ze zilver op de aflossing.

Amon en Odin Verhoog: het was voor de BMX-tweeling een bewogen jaar. Door valpartijen brak Odin eerst zijn pols en daarna zijn sleutelbeen. Op het EK in Frankrijk, waar Amon de achtste finales bereikte, brak Odin in de kwartfinales opnieuw zijn sleutelbeen. Daardoor kon hij het WK vergeten.

Mayka Hoogeboom: ze won als golfster de Voorjaarswedstrijd en het NK onder 18 jaar. In die leeftijdscategorie was ze de nummer twaalf van Europa.

Guurtje Praasterink: de schoonspringster was 13de op het EK jeugd en 2de op het NK.

Arie Twigt: de sportbelofte van het jaar in Katwijk won met Only Friends in het rolstoelbasketbal zowel de nationale titel als de beker. Hij maakte zijn debuut in Oranje en werd gekozen in het All Starteam.

Maaike Bennink: de slechtziende slalomskister pakte ondanks een oogzenuwontsteking met haar buddy diverse podiumplaatsen in internationale wedstrijden. Ze werd in Landgraaf vierde in de Europa Cup.

Lianka Radzyminski: de squashster behaalde voor de tweede keer de nationale titel bij meisjes onder 15 jaar. Ook werd ze derde tijdens een toernooi in Zwitserland.

Noortje en Bregje de Brouwer: in hun laatste jaar als junioren werden ze in het synchroonzwemmen verrassend vijfde op het EK.

Nicole Steigenga: in jaar eerste jaar bij de beloftes maakte de Friezin naam in de Healthy Ageing Tour. De wielrenster miste na een lange solo een etappezege op een haar na.

Nina Buijsman: de wielrenster won de Omloop van de IJsseldelta. Ze reed een paar dagen in een Duitse meerdaagsewedstrijd in de jongerentrui.

Sebastian Walrabenstein: hij won en verloor een partij tijdens het WK karate voor junioren op Tenerife en werd tweede op het NK. Ook mocht hij in december mee op trainingsstage in Japan.

Jesper de Jong: de tennisser deed op het hoogste juniorentoernooi met wisselend succes mee aan diverse Grand Slams en werd indoorkampioen van Nederland.

Jowin en Roy Ansems: de ijshockeybroers hebben de overstap gemaakt naar de Duitse topclub Iserlohn.

Lynn Snel: de karateka reikte tot de kwartfinales van een wedstrijd in de K1 Premier League. Daardoor heeft ze nu de A-status. Ze werd eerste op het NK.