2% van €28.000,00
67 DAGEN TE GAAN

Kiki Hendriks

Discipline:
Atletiek
Provincie:
Noord-Brabant
Over mij:
Hoi, leuk dat je mijn verhaal wilt lezen!

Mij naam is Kiki Hendriks en ik ben 21 jaar oud. Sinds 2020 doe ik wedstrijdgericht aan para-atletiek
Door middel van onderstaand verhaal wil ik je een kijkje geven in mijn leven.

Mijn verhaal begint in juni 2003. Tijdens een vakantie in de Ardennen kreeg ik vreselijke koorts. Mijn ouders besloten om terug te gaan naar huis. Eenmaal thuis zijn ze met mij naar de huisartsenpost gereden.
Op de huisartsenpost werd er getwijfeld over een diagnose en stuurde ze ons door naar de spoedeisende hulp.
De dienstdoende kinderarts constateerde dat ik hersenvliesontsteking had. Ik werd met spoed naar Utrecht (UMC) gebracht. Daar werd vastgesteld dat het ging om een meningokokken sepsis B variant (hier kunt je niet tegen ingeënt worden).
De dagen hierna waren heel erg spannend. Er werd gevreesd dat ik deze bacterie niet zou overleven. Omdat mijn toestand zeer kritiek was hebben ze mij toen 3 weken in een kunstmatige coma gehouden.

Uiteindelijk heb ik het gelukkig wel overleefd maar ben ik er wel gehandicapt door geworden. Doordat je lichaam tijdens deze ziekte alle zuurstof en bloed nodig heeft voor je hersenen en longen, komen de overige delen van je lichaam te kort. Hierdoor zijn toen mijn rechterhand, linker vingers en linker onderbeen afgestorven.

Ik heb een half jaar in het UMC gelegen omdat ik heel erg zwak was. Na dat half jaar ben ik naar het revalidatiecentrum gegaan omdat ik alles opnieuw moest leren. Hier heb ik een half jaar “gewoond”.

Na verloop van tijd werd er een onderbeenprothese aangemeten. Hier kon ik meteen goed mee overweg. Een jaar later kreeg ik ook een armprothese aangemeten. Al van jongs af aan wilde ik alles zelf kunnen en dit ging me zeer goed af.
Via het Raak-project van Frank Jol (instrumentmaker) kreeg ik op mijn 8e mijn eerste blade (hardloop prothese). Hij wilde mij met zijn project heel graag helpen. Ik werd lid van atletiekvereniging Thor en trainde hier samen met de “gezonde’ mensen.Vanaf dat moment ging ik dromen over de paralympische spelen!

Helaas moest ik stoppen met atletiek. Als gevolg van de meningokokkenziekte waren namelijk de groeischijven in mijn rechteronderbeen deels kapot. Hierdoor groeide mijn onderbeen krom. Ik ben hier destijds heel vaak aan geopereerd, maar niets hielp.
In 2014 heeft mijn chirurg mij weer geopereerd aan mijn kromme been. Na deze operatie had ik heel erg veel pijn. Mijn chirurg dacht dat de pijn van de operatie zelf kwam. Na lang aandringen van mijn ouders heeft hij mij opnieuw geopereerd. Tijdens deze operatie werd duidelijk dat er een zenuw bekneld zat. Na veel pogingen bleek de zenuw echt afgestorven te zijn. Hierdoor kon ik mijn voet niet meer heffen. Ik kreeg hiervoor een beenspalk aangemeten die ervoor zorgde dat mijn voet in 90 graden bleef staan tijdens het lopen.
Na veel oefenen ging het lopen steeds beter.

Helaas verslechterde mijn looppatroon en ik ging steeds meer compenseren met de rest van mijn lichaam. Dit kwam doordat ik mijn voet nog steeds niet kon heffen en mijn been steeds krommer groeide.
Na vele lange gesprekken met mijn nieuwe arts heb ik uiteindelijk besloten om mijn rechteronderbeen ook te laten amputeren.
Eind juni 2018 vond de amputatie van mijn rechteronderbeen plaats.

Na lange tijd lopen sukkelen met de wondgenezing, was mijn operatiewond halverwege augustus eindelijk genezen. Hierna ging het allemaal vrij snel de goed kant op. Halverwege september kreeg ik mijn prothese.
Het lopen op 2 protheses ging me beter af dan verwacht en al gauw kon ik alles weer.
Op één ding na, namelijk weer volle bak over de atletiekbaan sprinten. Omdat ik het trainen miste ben ik maar begonnen met stabiliteits- en conditietraining bij Thor. Ik had nog geen blades dus rennen zat er helaas nog niet in.

In 2018 ben ik begonnen met de hbo-opleiding orthopedische technologie. Toen ik een snuffelstage plek zocht ben ik weer bij Frank Jol terecht gekomen. Hij zou mij heel graag willen helpen om mijn droom na te jagen. In 2018 ben ik begonnen met de hbo-opleiding orthopedische technologie. Toen ik een snuffelstage plek zocht ben ik weer bij Frank Jol terecht gekomen. Frank wilde mij heel graag helpen om mijn droom na te jagen. De gemeente Rucphen heeft toen blades voor mij gesponsord via de WMO, hier ben ik ze heel erg dankbaar voor! Blades zijn namelijk super duur maar geven mij wel de mogelijkheid om te kunnen rennen.

Bij Frank ben ik in contact gekomen met Guido Bonsen van Team Para Atletiek in Amsterdam. Ik mocht een keer met hen meetrainen. Dit beviel zo goed dat ik een tijdje later 1x per week naar Amsterdam reed om mee te trainen.

Inmiddels ben ik volop aan het trainen. Sinds een jaar train ik bij Talentencentrum Aleco in Roosendaal. Hier word ik door André de Klerk en Chelsey Heijnen heel fijn begeleid op het gebied van krachttraining etc. Verder train ik 3x per week op de atletiekbaan onder begeleiding van Koen Konings. Ook train ik dan nog 2x per week in Amsterdam bij Team Para atletiek.

Op 26 september deed ik mee aan het ONK para-atletiek. Hier behaalde ik goud op zowel de 100m als de 200m sprint bij de lichamelijk beperkte vrouwen!
Sprinten geeft mij echt een gevoel van vrijheid. Ik vind het gewoon superleuk om te doen en dat triggert mij om tot het uiterste te gaan en hard te trainen.

Helaas zijn sportprotheses enorm duur en gaan zo op hoog niveau maar ongeveer 1 jaar mee. Wil jij mij financieel ondersteunen zodat ik de komende jaren blades en het onderhoud hiervan kan aanschaffen?
Geslacht:
Vrouw
Geboortedatum:
18 sept 2000
Aangepast sporter:
​ Ja
Sportclub:
Thor Roosendaal
Sportresultaten:
2021: goud op het NK 100m sprint
goud op het NK 200m sprint
Ambitie:
Mijn ultieme droomdoel is om deel te nemen aan de Paralympische Spelen!

Om dit te kunnen bereiken moet ik nog enorm hard trainen en veel wedstrijdervaring opdoen. Helaas is dit niet mogelijk zonder de juiste blades.

Facebook: Instagram:
Unable to load tooltip content.
Mijn Donatiedoel


Hoi, ik ben Kiki! Ik ben para-atleet en ik kom uit in de klasse T62. Deze...

2%
Gehaald
€600,00
opgehaald
67
dagen over